Wydawca treści Wydawca treści

Grzyby

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów, czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń, czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać - odpowiedzi na te i inne pytania.

Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów?

Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy  znaleziony  grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie.

Aby nauczyć się prawidłowego zbierania grzybów i rozpoznawania gatunków warto uczestniczyć w organizowanych przez nadleśnictwa grzybobraniach. Informacje o nich znajdziecie na stronie www.lasy.gov.pl oraz stronach jednostek. Warto szukać porady w punktach skupu i u grzyboznawców - nadleśnictwa nie zajmują się ocenianiem grzybów. Bezpłatnych porad na temat zebranych w lesie grzybów udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, które znajdują się w każdym powiatowym mieście. Prowadzą one także rejestry grzyboznawców, którzy udzielają porad.

W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, czy podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Wezwany w porę może uratować życie. Nie należy lekceważyć takich objawów. Trzeba też pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, później stan chorego gwałtownie się pogarsza.

Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń?

Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu:  na uprawach do 4m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.

Należy oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a  mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej – poznaj dokładnie listę tych grzybów zanim wybierzesz się do lasu.

Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać?

To pytanie jest zadawane od niepamiętnych czasów. Powstało zapewne tuż po słynnym dylemacie dotyczącym jaja i kury. Skoro jest tyle gatunków rozmaitych grzybów to spokojnie możemy stosować oba sposoby. Każdy jest dobry, ale  stosowany z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych. Możemy delikatnie podważyć także owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki.

Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z  muchomorem zielonkawym. Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu, stąd nie można takich grzybów wycinać. Pamiętajmy, że jeden średni owocnik to dawka śmiertelna dla człowieka.

Jak zbierać i przechowywać grzyby zanim trafią do kuchni?

Pierwsza zasadą jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi, ale groźnymi dla naszego zdrowia owocnikami. Zbieramy tylko owocniki zdrowe, nieuszkodzone i młode, ale nie zbyt młode, bo wtedy trudno rozpoznać gatunek grzyba. Pozostawiamy w nienaruszonym stanie grzyby niejadalne, nieznane nam oraz osobniki stare, które pozostawiamy jako „nasienniki". Najczęściej i tak  są robaczywe. Czy wiecie dlaczego grzyby są robaczywe? Te „robaki", które dziurawią nasze grzyby, szczególnie z letnich zbiorów, to larwy (czerwie) muchówek. Właśnie w grzybach przechodzą część swojego rozwoju.

Warto także pamiętać, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają wydzielając dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie owoców grzybobrania. Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, a nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki. Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu. Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy.


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Sprzedaż choinek 2021

Sprzedaż choinek 2021

Kolejny raz oferty sprzedaży drzewek świątecznych od leśników z Nadleśnictw RDLP w Łodzi znajdziecie na stronie: https://choinki.lasy.com.pl/ - zapraszamy!

LEGALNIE – OD LEŚNIKÓW

Świerki, jodły czy sosny z Lasów Państwowych trafiające do sprzedaży czy na akcje dobroczynne pochodzą z planowanych przez leśników przerzedzeń wykonywanych jako cięcia pielęgnacyjne oraz z plantacji choinkowych, od początku zakładanych z przeznaczeniem na sprzedaż drzewek. Najczęściej są to miejsca w lesie, na których nie mogą rosnąć wysokie drzewa, np. pod liniami energetycznymi lub w przyszłości planowane jest inne wykorzystanie tej powierzchni, np. będzie tam założona szkółka leśna. Do sprzedaży trafiają choinki cięte na bieżąco, aby ograniczyć ilość niesprzedanych drzewek do minimum. Nic nie może się zmarnować!
Podczas kilkuletniego, intensywnego wzrostu na specjalnie przygotowanej plantacji drzewka produkują tlen, pochłaniają dwutlenek węgla i służą zwierzętom. Po ich wycięciu korzenie pozostają w glebie, wzbogacając ją w próchnicę.

CO POCZĄĆ Z ŻYWYM DRZEWKIEM PO ŚWIĘTACH?

Naturalna choinka może trafić na kompostownik i potem użyźnić glebę w ogrodzie, stać się ściółką pod rośliny. Inne rozwiązanie to wykorzystać ją na opał, a popiół drzewny zastosować jako nawóz. Są także punkty, w których oddamy choinkę za darmo i zostanie ona np. spalona w elektrociepłowni. Jeśli mamy choinkę w donicy i chcemy ją przesadzić do gruntu to musimy spełnić kilka warunków: nie trzymać jej w domu dłużej niż tydzień, nie używać brokatów czy sztucznego śniegu, przed wystawieniem na mróz oswoić z zimnem np. w garażu, po wystawieniu osłonić doniczkę słomą od mrozu i wiatru, podlewać przy temperaturze powyżej zera. Na wiosnę przesadzamy do gruntu!

Jak można jeszcze wykorzystać choinkę? Może posłużyć okryciu roślin na działce, pociąć i wykorzystać do tworzenia małych dzieł sztuki, ogrzania domu czy przerobić na kompost – tylko od nas zależy jak później wykorzystamy bożonarodzeniowe drzewko.
Nie zapominajmy też o przewadze oczywistej… naturalnych olejkach eterycznych – świerk pospolity wydziela piękny, żywiczny zapach i tworzy prawdziwe świąteczną atmosferę. Nawet kiedy nie dotykamy jego gałązek, zapach jest bardzo wyczuwalny.

Sztuczna choinka jest… no właśnie – sztuczna, plastikowa. Nie dość, że nieładnie wygląda to jest dużym obciążeniem dla Ziemi. Do jej wykonania zużyto substancje ropopochodne, mnóstwo energii i wody (jej zasoby maleją). Jej produkcja i transport np. z Chin pozostawia ogromny ślad węglowy. Dodatkowym minusem jest to, że będzie rozkładać się nawet 500 lat!

CHOINKI TO ODPADY KOMUNALNE

Naturalne choinki możemy bez żadnego problemu pozostawić przy śmietniku, gdzie będą traktowane jako odpady komunalne. Jeśli nie chcemy czekać na odbiór choinki przez służby komunalne możemy we własnym zakresie oddać drzewko do gminnego punktu zbiórki odpadów jako odpad biodegradowalny – oczywiście drzewka muszą być pozbawione wszelkich lampek i ozdób, w tym wykonanych z tworzyw sztucznych, papieru, metalu i szkła.

Świąteczne drzewko od leśników za dar życia, czyli krew

Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia to dla wielu osób czas spędzony w szpitalu, bez możliwości kontaktu z najbliższymi. Nie pozwólmy, by dla kogokolwiek zabrakło daru życia – czyli krwi! Aktualna sytuacja epidemiologiczna sprawiła, że wielu dawców krwi zrezygnowało z jej oddawania – szybko więc banki krwi zaczęły świecić pustkami i wciąż potrzebują pomocy!
Krwi nie da się kupić, a krew to dar życia, dlatego leśnicy z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Łodzi chcą zachęcić do oddawania krwi i wraz z Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Łodzi zaprosić do udziału w ogólnopolskiej akcji Lasów Państwowych i Narodowego Centrum Krwiodawstwa pn. CHOINKA ZA ŻYCIE - w czwartek, 16 grudnia przed Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa przy ulicy Franciszkańskiej 17/25 od godz. 6:30 do 18:00.

 Jeżeli więc:
•    jesteś osobą pełnoletnią, a nie przekroczyłeś 65-ego roku życia
•    czujesz się zdrowy, nie masz żadnych objawów przeziębienia
•    ważysz nie mniej niż 50 kg
•    pragniesz pomóc drugiemu człowiekowi

Zjedz lekki posiłek, zabierz dokument ze zdjęciem i numerem PESEL, pozwalającym na stwierdzenie tożsamości i zgłoś się 16.12.2021 do Rejestracji w siedzibie Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa  w Łodzi (godz. 6:30-18:00).

Zrób dobry uczynek i odbierz dar od leśników – eko bombkę i jedno z pachnących, świątecznych drzewek od leśników z Nadleśnictwa Piotrków na terenie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Łodzi!