Wydawca treści
HODOWLA LASU
Hodowla lasu nazywana królową nauk leśnych zajmuje się tworzeniem odpowiednich warunków dla zachowania trwałości i ciągłości istnienia lasu. Mówiąc o hodowli lasu mamy na myśli szereg czynności, które prowadzimy w ramach zrównoważonej i wielofunkcyjnej gospodarki leśnej - począwszy od zbioru nasion, produkcji sadzonek na szkółce poprzez zakładanie upraw leśnych, ich pielęgnację i prowadzenie cięć pielęgnacyjnych w młodnikach, tyczkowinach, drągowinach i starszych drzewostanach aż po dokonanie wycięcia drzewostanu w ramach odpowiednio prowadzonej rębni.
Nasiona:
Spalscy Leśnicy zbierają szyszki i nasiona z:
- plantacji nasiennej brzozy brodawkowatej;
- wybranych drzewostanów tj. gospodarczych drzewostanów nasiennych: sosny pospolitej, dębów: szypułkowego i bezszypułkowego, brzozy brodawkowatej; buka pospolitego, olszy czarnej;
- pojedynczych drzew tj. drzew matecznych: sosny pospolitej i olszy czarnej oraz źródeł nasion: klona zwyczajnego, jawora, czereśni ptasiej, lipy drobnolistnej, graba zwyczajnego
stanowiących tzw. bazę nasienną zaewidencjonowaną w Krajowym Rejestrze Leśnego Materiału Podstawowego.
Corocznie zbieramy ponad 1,5 tony szyszek sosnowych i około dwóch, trzech ton nasion dębów. Owocostany brzozy brodawkowatej zebrane na plantacji nasiennej pokrywają zapotrzebowanie nadleśnictw RDLP w Łodzi.
Produkcja sadzonek:
Zebrane nasiona wysiejemy wiosną bądź jesienią na szkółce leśnej Jasień. Hodujemy sadzonki w uprawie polowej i specjalistycznej produkcji tunelowej, gdzie produkuje się sadzonki w korytach Dünemana. Rocznie na szkółce Jasień, produkujemy ponad 1,5 miliona sadzonek w tym około 1,4 miliona w uprawie polowej.
Sadzenie:
Sadzonki wyhodowane na szkółce Jasień wykorzystujemy do zakładania upraw leśnych. Corocznie odnawiamy sztucznie około 150 ha lasów i uzupełniamy w ramach poprawek ponad 10 ha. Corocznie w odnowieniach i na poprawkach sadzimy ponad 1 milion sadzonek. Z uwagi na postępujące zmiany klimatyczne i cierpiące na ich skutek drzewa iglaste – z roku na rok sadzimy coraz mniej sosny pospolitej. Natomiast coraz większe znaczenie w odnowieniach lasu przywiązujemy do gatunków liściastych, które są mniej wrażliwe na globalny wzrost temperatury. Znacząco wzrasta więc ilość wysadzonych dębów: szypułkowego i bezszypułkowego, buka pospolitego, a także gatunków domieszkowych i biocenotyczne takich jak klon, grab, lipa czy czereśnia.
Pielęgnacja upraw i cięcia pielęgnacyjne:
Uprawy leśne czyli pierwsze stadium rozwojowe lasu - wymagają pielęgnacji i ochrony. Każdego roku wykaszamy chwasty w uprawach i usuwamy zbędne naloty na powierzchni około 400 ha. Aby prawidłowo regulować zagęszczenie i rozmieszczenie drzew oraz skład gatunkowy lasu – już na etapie uprawy prowadzimy odpowiednie cięcia zwane czyszczeniami wczesnymi Usuwamy drzewka wadliwe, przeszkadzające i niepożądane, które same się obsiały. Kiedy uprawa osiąga zwarcie, a więc drzewostan ma około 10-15 lat prowadzimy kolejne zabiegi zwane czyszczeniami późnymi, efektem których jest poprawianie warunków wzrostu drzewek najlepszej jakości. Średniorocznie w Nadleśnictwie Spała wykonuje się czyszczenia wczesne na powierzchni ponad 50 ha a czyszczenia późne na powierzchni około 150 ha. Kolejne stadia rozwojowe drzewostanu to tyczkowina i drągowina, na etapie których wykonuje się trzebieże wczesne. Średniorocznie trzebieże wczesne, których efektem jest wzmożony przyrost grubości, wysokości i wielkości koron drzew wykonuje się na powierzchni ponad 100 ha. Kiedy drzewostan przekroczy wiek około 50-60 lat mówimy o drzewostanie dojrzewającym, w którym aż do osiągnięcia fazy drzewostanu dojrzałego prowadzi się trzebieże późne. Średnioroczne wykonanie trzebieży późnych kształtuje się na poziomie ponad 450 ha.
Lasy jako zbiorowiska długowieczne
Sposobem na zachowanie trwałości i ciągłości istnienia lasu są rębnie. Odpowiednio kształtowane i modyfikowane prowadzą do powstania nowego pokolenia lasu o pożądanym składzie gatunkowym. W zależności od przyjętego celu hodowlanego, a więc tego co będzie stanowiło młode pokolenie lasu – mamy do dyspozycji różne rodzaje rębni począwszy od rębni zupełnych, częściowych, gniazdowych, stopniowych aż po rębnie przerębowe. Różnią się one między sobą sposobem wykonywania cięć, wielkością i kształtem powierzchni odnowieniowej, okresem odnowienia oraz nawrotem cięć.
Coraz większego znaczenia w hodowli lasu nabierają odnowienia naturalne. Inicjowanie naturalnego odnowienia lasu wszędzie tam, gdzie jest to możliwe i uzasadnione pozwala ograniczyć nakłady na hodowlę lasu i sprzyja utrwalaniu miejscowych ekotypów, dostosowanych do warunków klimatycznych i siedliskowych. W Nadleśnictwie Spała corocznie wzrasta powierzchnia upraw uznanych za odnowione naturalnie. Obecnie kształtuje się na poziomie około 20 - 25 ha.
Najnowsze aktualności
MISJA KARMNIK ROZPOCZĘTA
MISJA KARMNIK ROZPOCZĘTA
Wielu ludzi wciąż zastanawia się czy powinno się dokarmiać ptaki w zimie? Tak, jednak dokarmianie zaczynamy, gdy pokrywa śnieżna lub mrozy uniemożliwiają im żerowanie i kończymy wraz z nadejściem wiosny. Nie rozpoczynajmy dokarmiania ptaków zbyt wcześnie, jesienią, gdyż zaburza to wędrówkę łabędzi i kaczek, powodując ich pozostawanie w Polsce na zimę.
MISJA KARMNIK – CZAS START!
Na terenie całej łódzkiej RDLP zamontujemy ponad 200 drewnianych ptasich stołówek. Naturalne drewno, oprócz tego, że cieszy nasze oko, jest dla ptaków najbardziej przyjaznym materiałem budulcowym ze względu na swoje niezwykłe cechy: zdolność do samoregulacji wilgotności, elastyczność, wytrzymałość czy izolacyjność akustyczną.
Zawieszenie w naszym najbliższym otoczeniu karmnika i REGULARNE zaopatrzanie w odpowiednią karmę, pomoże naszym skrzydlatym przyjaciołom przetrwać zimowy czas, a jednocześnie umożliwi nam ich cichą obserwację.
W poniższym tekście staraliśmy się zebrać dla Was najważniejsze informacje dotyczące dokarmiania ptaków zimą – nie musicie mieć własnego ogrodu, wystarczy drzewo na Waszym osiedlu!
MATERIAŁ
Najlepszym materiałem na karmnik jest drewno. Naturalne drewno, oprócz tego, że cieszy nasze oko, jest dla ptaków najbardziej przyjaznym materiałem budulcowym ze względu na swoje niezwykłe cechy: zdolność do samoregulacji wilgotności, elastyczność, wytrzymałość czy izolacyjność akustyczną.
ROZMIAR I BUDOWA KARMNIKA
Od rozmiaru i budowy karmnika zależy jakie ptaki będą u nas gościć. Jeśli nie wiemy, jakie ptaki zamieszkują naszą okolicę, to najlepiej zbudować mały karmnik, a dużym ptakom podawać jedzenie w innym, odpowiednio przygotowanym miejscu.
Bogatki i sikory modre bez problemu poradzą sobie z każdym karmnikiem. Są ciekawskie i bystre, dlatego bardzo szybko uczą się korzystać z różnych ich typów. Odpowiednim karmnikiem będzie zarówno tradycyjny karmnik zbudowany z drewna (polecamy!), podwieszana kula lub rożek tłuszczowy, jak i karmnik tubowy. Ich silne palce i ostre pazurki potrzebują jakiegokolwiek, nawet minimalnego punktu zaczepienia.
Z nowościami gorzej sobie radzą ziarnojady. Dla wróbli, mazurków i dzwońców, które nie są tak sprawne jak sikory, zdecydowanie lepsze są karmniki drewniane. Z których korzystają z łatwością. Nieco problemu może im sprawić karmnik tubowy, ale po pewnym czasie i z niego nauczą się jeść. Najmniej dostępne dla tych ptaków są wszelkie podwieszone konstrukcje.
Co więcej? Karmnik powinien zabezpieczać pokarm przed rozwianiem, zasypaniem i zamoczeniem - musi mieć daszek chroniący pokarm przed deszczem i śniegiem oraz osłonę przed wiatrem. Jednocześnie powinien zapewniać ptakom bezpieczeństwo – tzn. swobodny przylot i odlot (ucieczkę).
Drewno jest stosunkowo łatwe do obrabiania, nawet najprostszymi narzędziami, więc może macie ochotę własnoręcznie wykonać bardzo przyjazną, ekologiczną stołówkę? Dokładne instrukcje otrzymacie od Maćka i Waldka na kanale Ech Leśnych w odcinku z serii NIEPOKORNA STOLARKA: Jak zrobić karmnik dla ptaków? | Niepokorna stolarka #3
Do Waszego karmnika możecie też przymocować kilka haczyków, które umożliwią zawieszenie np. słoniny – przysmaku sikorek. Jeśli dokarmiając sikorki zimą, przyzwyczaimy je, że na naszym terenie znajdą pożywienie, to z pewnością odwdzięczą nam się w sezonie wiosenno-letnim wyjadając szkodniki żyjące w ogrodzie. Jedna rodzina tych ptaków w ciągu lata zjada bowiem ok. 75 kg owadów (!).
MIEJSCE USTAWIENIA
Przede wszystkim ptaki stołujące się w naszym karmniku powinny mieć maksymalne pole widzenia i spokój – zalecamy wybrać miejsce jak najbardziej ustronne. Pamiętajmy, że karmnik może przyciągać drapieżniki (np. koty), dlatego umieśćmy go tak, aby utrudnić dostanie się im do niego. Ptasia stołówka powinna być zamocowana solidnie do podłoża lub drzewa, aby nie spadła podczas silnych wiatrów.
HIGIENA
Dokarmiając ptaki, zwabiamy wiele osobników w jedno miejsce, a to sytuacja sprzyjająca przenoszeniu między ptakami chorób i pasożytów. Aby temu zapobiec, wystarczy czyścić karmnik ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Można też umieścić w karmniku ruchomą deskę lub wymienną tackę, aby ułatwić czyszczenie go z resztek pokarmów i odchodów.
Dbajmy, aby mokra karma nie zalegała w karmniku zbyt długo, gdyż już kilka stopni na plusie uaktywnia grzyby, mogące powodować zatrucia pokarmowe ptaków.
LOGISTYKA DOSTAW ;)
Początkowo wykładamy niewiele pokarmu, aby się nie zepsuł. Okoliczne ptactwo potrzebuje chwili, by wieść o nowej restauracji się rozniosła, więc obserwujmy i na dalszym etapie ilość i rodzaj pozostawionego pokarmu dostosowujmy do warunków atmosferycznych, ilości i gatunku ptasich gości.
KARMA
W diecie ptactwa najwartościowsze źródło energii stanowią ziarna zbóż i roślin oleistych, czyli pszenicy, prosa, jęczmienia, słonecznika, czarnuszki. Nie pogardzą także orzechami (niesolonymi) oraz suszonymi owocami (niekandyzowanymi) i gotowanymi warzywami (marchew, buraki, ziemniaki – bez dodatku przypraw i soli).
Pamiętajmy też, by np. słonina nie wisiała zbyt długo (ok. 2-3 tyg.), ponieważ gdy zjełczeje może zaszkodzić ptakom, wybierać kasze i ziarna, które nie pęcznieją w przewodzie pokarmowym.
NATURALNY POKARM
Na szczególną uwagę wielbicieli ptaków zasługują rodzime krzewy, które jesienią obficie pokrywają się owocami – zachęcamy wszystkich tych, którzy mają taką możliwość, by u siebie zasadzili takie oto naturalne stołówki np.: bez koralowy, jarząb pospolity, dereń, głóg, bez czarny, dziką różę i kalinę.
Projekt finansowany przez CILP w ramach kampanii Dla Lasu, Dla Ludzi